Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Upprörd utan kunskap

allmäntPosted by Jonaz Björk Tue, January 15, 2013 20:12:33

Nog har vi alla sett de hysteriska bilderna från muslimska samhällen med rasande folkmassor som eldar flaggor, skriker slagord och är allmänt upprörda över något påhitt i västvärlden som uppfattas kränkande mot islam. Väldigt sällan har dessa folkmassor sett bilderna, läst boken eller sett filmen, däremot har de hört om det och det räcker för upplopp. Nu nemar jag inte att människor inte får vara upprörda, däremot är jag tveksam över upplopp baserade på hörsägen.

Det senaste har vi sett samma fenomen här hemma. I Göteborg hade vi upploppet kring det kränkande Instagram-kontot där ryktesspridning om vem som låg bakom ledde till att en oskyldig familj fick fly sitt hem. I det här fallet var det inte någon som visste utan istället spred sig ryktet om vad man trodde. Hur kan en gissing leda till upplopp och trakasserier?

Och nu helt nyligen har Centerpartiet råkat ut för en storm av protester kring sitt nya idéprogram. Eller rättare, förslag till nya idéprogram. Folk är vansinniga, bestörta och känner inte igen sig i något - oavsett ifall de är centerpartister eller inte. Särskilt vissa detaljer har växt och blivit enorma men frågan är ifall de verkligen läst själva programmet? Eller har de bara hört om det? Har de ens förstått att det är en skiss på en önskad framtid, om kanske hur världen skulle kunna vara om sisådär femtio år, och därifrån ha samtalet kring "så hur gör vi då idag för att det skall bli så bra som möjligt?".

Själv är jag ingen anhängare av Centern däremot tycker jag att idéprogramet är intressant att läsa. Och detaljerna som alla förfasas över känns knappast märkvärdiga i det sammanhang i vilket de presenteras.

Det jag är mest rädd för är att andra partier noga betraktar hela den här cirkusen och fundera på hur de skall göra i framtiden när de vill uppdatera sina idéprogram. Jag tror att idédiskussioner är exakt vad som behövs i den trista, sörjiga och likriktade politiska miljö vi har idag. Då får man inte på förhand skiva något för att undvika upplopp av okunniga som endast hört något av någon. Det skulle vara en stor fara för hela samhället.

http://www.centerpartiet.se/Documents/Id%C3%A9program/En%20h%C3%A5llbar%20Framtid-f%C3%B6rslag.pdf


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.