Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Köttfritt?!

allmäntPosted by Jonaz Björk Mon, February 13, 2012 21:59:39

Vad är det som är så provocerande kring att äta vegetariskt? Vad är det som gör att kött är så självklart att äta, hela tiden? Varför väcker det sådant motstånd att låta bli att äta kött åtminstone en dag i veckan?

Det som fascinerar mig är den här ilskan över pekpinnar, förmyndarmentalitet och begränsning av individens frihet. Frågan hamnar då i ljuset av en diskussion om varför vi alls har regler i ett samhälle? Alla samhällen har sina regler, ibland i form av ritualer och traditioner, ibland i form av religion, ibland av ”neutrala” lagar. Få är de samhällen som är helt utan regler, även ett anarkistiskt samhälle måste följa några få regler för att fungera.

Men låt oss då tänka att alla borde få göra som de vill. Hur bra skulle det bli? Innerst inne tror jag att människan är god. Kanske som ett medvetet val utan mer som ett uttryck av vår biologi, vi är i vår makalöst komplexa och samtidigt i det närmaste slumpmässigt organiserade biologi, skapta till empati. Vi behöver varandra, och enda sättet att verkligen veta att andra finns där för mig är att själv finnas där för andra. Vi delar varandras glädje och sorg, vi känner det andra känner. Total egoism skulle helt enkelt kosta för mycket. Naturligtvis menar jag inte att vi skall var osjälviska intill självutplåning, vi måste se till att själva fungera först, men när vi gör det – när vi har vad vi behöver – då kan vi agera för andra.

Att då anse att jag skall få göra precis som jag själv vill, utan hänsyn till någon annan, är en sorts egoism som jag inte tror leder till lycka. Och att hålla igen med kött i alla fall en gång i veckan lär knappast ta livet av någon. Snarare tvärtom, vi äter allt mer kött vilket vi inte är skapta för. Vår biologi funkar bra för kött men förutsätter inte på långa vägar kött varje dag. Vegetariskt kan vi däremot äta varje dag.

Kanske är det snarare så att folk i gemen inte har koll på vad vegetariskt kan innebära. Minnen av nonchalanta lunchrestauranters trötta ”salladsbord” kan vara avskräckande. Hur lockande är det att lägga upp lite torra majskorn, några tomatslamsor, uttorkade gurkbitar och ett par oliver på en bädd av halvbruna salladsblad? Men det är just bara en solkig skugga av vad riktig vegetarisk mat är.

Vegetariskt som heter duga kan exempelvis se ut så här.

Med tanke på koldioxidutsläpp, behov av vatten och avkastning per kvadratmeter behöver vi minska köttkonsumtionen för allas skull. Därtill kommer djurhållningen, foderindustrier och slaktmetoder som argument som tar hänsyn till djuren.

Att avstå kött i alla fall en gång i veckan är inte pekpinnar, det är att ta sitt förnuft till fånga och agera ansvarsfullt. Och när man njuter tabouleh, hummus eller zucchinibiffar inser man att steget inte är långt till att avstå ytterligare en dags kött till förmån för fantasiska färger och smaker.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.