Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Var har du varit?

allmäntPosted by Jonaz Björk Fri, September 02, 2011 19:45:10

När man har förmånen att få lov att röra sig rent geografiskt i sitt jobb kommer man förr eller senare att få besöka platser man kanske inte ens hört talas om tidigare. Besöken i sig har oftast karaktär av kommandoräd – snabbt in, aktion, snabbt ut. Frågan man kan ställa sig efteråt är: kan jag egentligen säga att jag varit på orten?

En vän till mig arbetade som underhållstekniker och kunde plötsligt få i uppdrag att åka till exempel till Hong Kong och fixa något som strulade. Resan såg då ut så här: flygplats – taxi till hotell – taxi till företag – taxi till flygplats. Och om uppdraget var på flera dagar ökade bara antalet resor mellan hotell och företag. Min vän kunde alltså tillbringa flera nätter i metropoler runt om i världen utan att för den skull sett något av själva staden. Vad borde han svara på frågan ”Har du varit i Hong Kong?”.

Själv har jag mellanlandat på flygplatsen i Helsingfors och flygplatsen i Budapest. Självklart anser jag mig inte varit i dessa städer, däremot har jag sett vänthallar på deras flygplatser. Skulle jag då på en lista över länder jag varit i skriva upp Finland och Ungern utifrån dessa besök? Nej.

Men om jag ätit lunch på orten, har jag varit där då? En lunch kan ju innebära att jag lämnar en utbildningslokal och faktiskt promenerar några minuter utomhus och alltså får se ett par hus kanske. Eller krävs det något mer för att verkligen säga att ”jag har varit där”? Vad i så fall? Hur mäter man geografiska erfarenheter?

Det finns mycket omkring oss som vid en första anblick eller beskrivning verkar banalt och självklart men som vid en lite närmare titt genast blir nästintill omöjligt komplext och i slutänden bara handlar om individuella tolkningar. Det är endast genom att acceptera dessa våra olika synsätt och tolkningar hos varandra som vi kan fortsätta att fungera tillsammans. Varje strid om den enda sanningen tar oss istället i helt fel riktning.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.