Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Framtidens kompetenser

skolaPosted by Jonaz Björk Thu, May 12, 2011 21:11:43

Samklang hade i dag förmånen att ingå i en panel när Rektorsakademien presenterade Framtidskompetenser i Göteborg idag. Det var en bra träff med mycket spännande tankar som delades.

Två av dem jag uppskattade mest var just detta huruvida denna kompetensdiskusion verkligen vinner på att förläggas till framtiden, eller om vi faktiskt bör börja våga att säga att kompetenserna behövs redan idag! Om vi fortsätter att tänka att vi pratar om framtiden kan vi lätt hamna i diskussionen om vad som faktiskt kommer att behövas i framtiden och eftersom det är omöjligt att veta kan vi fördröja all form av handling och istället hänge oss åt oändliga diskussioner. Helt klart ett fiffigt sätt att slippa börja agera.

Det andra jag uppskattade var insikten i att vi vuxna måste börja med oss själva innan vi kan börja prata om vad barnen och eleverna skall kunna eller göra. Hur skall jag kunna uppmuntra de ungas kreativitet om jag själv som pedagog inte känner mig så kreativ eller vet hur en man kan starta, underhålla och avsluta en kreativ process? Eller hur skall ju kunna uppmuntra mina pedagogers kreativitet om jag själv som rektor inte känner mig sp kreativ eller vet hur man kan starta, underhålla och avsluta en kreativ process?

Det börjar alltså hos mig, och det börjar nu. Idag är den första dagen på framtiden, och den första person jag verkligen måste känna och arbeta med att utveckla är jag själv. Med denna förståelse tror jag att initiativet med Framtidskompetenser verkligen kan komma att göra skillnad. Det är i alla fall vad jag hoppas!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.