Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Nyhet?!?

skolaPosted by Jonaz Björk Mon, October 11, 2010 20:49:04

Läste på Skolvärldens hemsida nyheten att "senaste forskningen visar att meningsfullhet och bekräftelse är de viktigaste sakerna för att få motiverade elever".

Ehhhh, va? Är detta en nyhet? Är det inte möjligen så att det betraktas som nyhet bara för att det är akademien som säger det, för varje verksam pedagog är väl annars detta en självklarhet?

Å andra sidan, om det är en självklarhet för så många, hur kommer det sig då att inte alla skapar meningsfull undervisning, dvs undervisning som har bruksvärde för eleverna? Vilka hinder ligger i vägen för så många i skolan att göra det man vet är riktigt, med resultatet att eleverna är omotiverade och oinspirerade och pluggar för att de måste snarare än för livet?

Är det inte snart dags för en revolution i skolan där vi kan vända upp och ner på det invanda och pröva nya strukturer och upplägg i vilka det går att förverkliga allt kunnande?

Till dess är det oändligt viktigt att ta del av vad kollegor gör som lyckas och kopiera än det ena och än det andra och sedan kombinera till egna lösningar. Precis som det sägs i artikeln finns det ingen Metod med stort M som kommer att lösa allt för alla i alla lägen. Kanske är det när vi accepterar det faktum att vi arbetar i en miljö där det inte längre finns ett enda facit som vi äntligen kan få utlopp för vår egna motivation och utveckla både oss själva och skolan.

Läs artikeln här


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.