Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Sten sax påse

entreprenörskapPosted by Jonaz Björk Wed, July 21, 2010 09:25:34

Med ett plastgevär med pingisbollar fyllda med stark chilipeppar kan man få iväg elefanter från en majsåker. Babianer kan hållas borta med levande ormar. Mot lejon är vaktåsnor oslagbara – de är orädda och skränar, sparkas och bits, konstaterar FN:s jordbruksorgan FAO, som prövat olika metoder för att hålla djur och kultur åtskilda. (TT-AFP)

När jag först läste notisen tyckte jag att den var lite lustig och jämförde med Sverige där problemen i första hand handlar om mördarsniglar. Men av någon anledning har texten dröjt sig kvar och ju mer jag tänkt på den desto fler frågor har uppstått. Många frågor. Till exempel:

När, var och hur är metoderna prövade? I laboratorium? Knappast troligt när man prövar grejer på elefanter. Datasimulering? Ehhh, jag får känslan av att antalet faktorer och variabler som i så fall skulle behöva läggas in skulle få NASA’s simuleringar att framstå som taffliga. Eller har man legat på lur i ett dike intill en majsåker och väntat… och väntat… och väntat på att elefanterna skall dyka upp. Och när de väl dyker upp så börjar man testa olika saker. Tänk i så fall vad mycket grejer man måste ha med sig där i diket för visst måste man ha provat nästintill ett oändligt antal föremål och kombinationer för att till sist inse att det är kombinationen leksak – idrott – matlagning som vinner.

Beträffande babianerna funderar jag över ifall ormarna dök upp som alternativ före eller efter man hunnit fram till det tidigare så framgångrika leksak – idrott – matlagningskonceptet. Och när väl ormarna kom på tapeten, hur lyckas man dressera dem så att de patrullerar, eller slingrar sig, runt rätt majsfält? Har man då först byggt någon sorts ormfållor där myllrande mängder av ormar vrider sig likt den värsta av Indiana Jones mardrömmar? Och hur vet man då att det inte är själva fållan som skrämmer babianerna? Och hur håller man liv i alla dessa ormar som skall hålla apor borta? Och hur står det till med ormarnas giftighet, duger det med usla snokar eller måste det till reptiler som dryper av gift? Och vad gör man då i fall det skulle uppstå hål i fållan inåt fältet och majsfältet översvämmas av giftormar som på grund av den omgivande fållan inte kan ta sig ut? Då kanske man till och med skulle tycka att det vore avkopplande att jaga bort babianer jämfört med att rensa majsfältet på orm.

Men det jag tänker mest på är det här men lejonen och åsnorna. Har man i det fallet ens prövat leksak – idrott – matlagning? Eller gick man direkt på att ställa upp andra djur? Prövade man orm? Eller kanske babianer? Elefanterna var nog för stora men åsnor låg uppenbart nära till hands. Och innan man kom på åsnan, vad prövade man egentligen för djur? Är inte risken stor att om man placerade upp en rad olika djur runt det där fältet som alla föll offer för lejonen att lejonen uppfattade fältet som extra attraktivt och läckert eftersom det där varje dag serveras nya spännande rätter? Tydligen var då åsnorna lejonens övermän, men frågan är hur roligt det är att hantera ett djur som till och med skrämmer lejon? Vem vågar gå ut och skörda majs omgiven av djur som till och med får lejon att dra in svansen mellan benen?

Tänk vad lite man vet egentligen och vad mycket man kan lära sig. Tänk vad det här gänget vid FAO lärt sig vid det där majsfältet (prövade man också andra fält med andra grödor, eller är detta typiska "majslösningar"?) genom att hela tiden tänka nytt och tänka annorlunda. Det finns ju inga misslyckanden, bara feedback, vilket jag tror att FAO-gänget lätt skulle skriva under på.