Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Skratta... eller gråt

entreprenörskapPosted by Jonaz Björk Sat, July 17, 2010 17:00:45

Internet är fullt av fantastiska, dedikerade människor som brinner för olika frågor. Eller som brinner mot olika företeelser. Jag tycker ofta är det väldigt roligt, och fascineras också ofta av den energi, ambition och helt seriösa ton dessa eldsjälar äger.

Det senaste jag snubblat över är gänget som avskyr typsnittet Comic Sans (http://bancomicsans.com). Personligen känner jag att om det existerar ett typsnitt jag inte gillar eller tycker är användbart så låter jag bli det. Skulle sedan någon annan använda det så är det deras val. Men vissa drar alltså igång en liten apparat, på skoj eller inte, med ambition att förbjuda typsnittet. Nytt bränsle är på ingång i och med nya typsnittet Comic Sans 2010 och man kan gissa att fontsoldaterna kommer att lägga en del tid och energi på detta.

Just detta att vem som helst kan tycka och tänka vad som helst och göra världen uppmärksam på det är ju underverket i Internet. Tänk vad många som via nätet fått utlopp för olika idéer som annars skulle hamnat i byrålådan eller aldrig ens lämnat hjärnans neuroner.

Å andra sidan kan jag bli lite sorgsen över att så många lägger hela sin själv i detaljer som faktiskt varken gör till eller från här i världen. Jag tror nämligen inte att världen varken blir bättre eller sämre av att Comic Sans raderas ut. Möjligen lite tråkigare eftersom det skulle innebära ett valbart alternativ mindre, och jag tror på mångfald. Tänk om dessa eldsjälar istället spann loss på sådant som verkligen spelar roll. Som att radera ut ekonomiska orättvisor, ojämställdhet och sjukdomar. Tänk att verkligen få göra skillnad, att verkligen få påverka och kunna berätta för barnbarnen att ”jag var minsann med och avskaffade sexhandeln, så nu är världen en bättre plats att leva på” snarare än ”jag var minsann med och avskaffade typsnittet Comic Sans, så nu är världen en bättre plats att leva på”.

Fast om det nu är typsnittet som är motorn för förändring skulle man kanske kunna tänka sig en kompromiss, och det skulle möjligen vara ”jag var minsann med och avskaffade sexhandeln, och när vi ändå höll på avskaffade vi typsnittet Comic Sans också så nu är världen verkligen en bättre plats att leva på”. Varför nöja sig med lite?