Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Adoptera sig fri från ansvaret

allmäntPosted by Jonaz Björk Sun, October 13, 2013 14:10:41

Häromdagen meddelades att Nobels fredspris tilldelas organisationen OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) som arbetar för att kemiska vapen skall upphöra. Ett bra val där vem som helst förstår vad det handlar om.

Även om OPCW är högaktuella just nu i och med arbetet i Syrien så har det varit flera andra nominerade som gissats ha stor möjligheter att få priset. En av dessa är 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan. Trots sin ringa ålder har hennes kamp för flickors rätt till utbildning gjort henne till måltavla för talibanerna som för ganska exakt ett år sedan utförde ett attentat mot henne som hon mirakulöst överlevde.

Inte nog med att Malala funnits med som trolig mottagare av Nobelpriset, även en bok av/om henne har precis kommit ut. Intresset för hennes person har varit, och är, med andra ord extra stort just nu. Det innebär offentliga framträdanden och en länk som går viral just nu är en talk show-intervju där hon mycket kort berättar om vikten av utbildning och sin övertygelse att våld aldrig kan mötas med våld. Hennes tankar imponerar så pass på intervjuaren att han uttrycker en önskan att adoptera henne, vilket naturligtvis är att betrakta som ett uttryck för den djupaste beundran. Att adoptera är något oerhört stort, där man väljer att bjuda in en främmande person och acceptera och respektera och älska denne som om hen vore ens eget kött och blod.

Samtidigt finns det något lite beskt i det hela. Malala Yousafzai är ung och har en övertygelse som endast extremister kan avsky i rädsla för att förlora den makt de äger på grund av ett kunskaps- och informationsmonopol över en geografisk yta. Malalas glöd och passion imponerar, men framförallt är det hennes styrka att stå upp mot ett orättvist men också våldsamt, straffande och nästan irrationellt system som väcker beundran. Det är lätt att önska att alla unga var som henne, då skulle minsann världen bli en bättre plats. Underförstått; med generationer med Malalas engagemang kommer de att kunna fixa det kaos och det galna sätt att organisera världen som vi vuxna tycks vara helt oförmögna att göra något åt. De skulle rädda oss.

Det jag kan uppleva som beskt är då huruvida vi faktiskt uppfostrar, uppmuntrar och stödjer våra unga att utveckla en passion för rättvisa och demokrati, för jämställdhet och jämlikhet, för att ta tag i problemen och göra något åt dem – nu, oavsett om de spräcker en eller annan budget eller går på tvären med förordningar och föreställningar om vad som inte är möjligt. Hur gör vi detta? Hur kan vi göra detta om vi själva inte är förebilder? Hur kan vi göra detta utan att dra den där blöta filten av rädsla, osäkerhet och motvilja till att göra något annorlunda som sticker ut eller inte kan garantera 100 procentig succé över dem som skall peppas?

Ett enkelt sätt skulle vara att leta upp de där ljusen, som trots vuxenvärldens försök att slipa bort alla kantigheter och avvikelser ändå lyckats tränga igenom mörkret, och adoptera dem. Då skulle man kunna sitta och kura någonstans i närheten av ljuset och peka på det och säga ”jodå, det där är allt min dotter/son som säger och gör så fantastiska saker”. Underförstått; om mitt barn är fantastiskt så måste ju jag också vara det.

Det svåra sättet, och det som verkligen skulle göra skillnad, vore att istället låta de unga vara varandras förebilder och stärka varandra. Då skulle ljusen tändas i större antal och märkliga, spännande och utmanande lågor skulle brinna sida vid sida med de få som vi ser idag. Vår uppgift skulle bli att stödja dem att hitta sina passioner och göra det möjligt för dem att förverkliga dessa. Det verkliga kvittot på vårt arbete skulle då istället kanske bli att något av ljusen skulle vilja adoptera någon av oss vuxna, och det kan vara då vi verkligen har lyckats.