Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Syns det inte så finns det inte

allmäntPosted by Jonaz Björk Wed, July 14, 2010 16:18:12

Läste i GP igår om barnskor med hyfsad hög gifthalt i sulan. Ämnet heter dibutylftalat (DBP) och lär vara mjukgörare i plastprodukter, gärna leksaker. Gränsvärdet skall ligga på 0,1 % medan skorna innehöll hela 32 %! Ämnet kan påverka hormonbalansen i kroppen och leda till infertilitet. En kemist kommenterar nivån med att i industrin skulle en produkt med 32 % DBP vara märkt med dödskallesymbol.

Det jag då lite stillsamt undrar, lekman som jag är och helt utan kunskap om tillverkning av barnskor, är hur man lyckas pilla i massor av gift i en produkt som man väl ändå måste veta om är gift utan att bry sig? Någon måste ha designat skon, sitter hon/han och tänker ut vilka ingredienser som skall blandas för att bli en sko? Eller står det en kemist någonstanns med massor av gift över och tänker "ähh, vad 17, vi blir aldrig av med det här giftet - lika bra att köra ner det i barnskorna". Eller hur går det till?

Oavsett var skorna tillverkas så bör ju utbildningsnivån hos dem som sätter samman produkten vara hög, det kan ju knappast se ut som när svenske kocken lagar mat - i med allt sånt där, i med allt det här, och sedan rubbet av det där...vad det nu är.

Alltså måste det istället handla om samvete. Var finns samvetena? Eller är det så, att om man inte ser kunden så kan man heller aldrig bry sig om deras eventuella lidande. Det enda man ser är pengarna som kommer in, och pengarna förblindar, till och med så att de allra mest uppenbara fusken verkar möjliga att komma undan med. Som att blanda ut mjölkersättning med gift, "det är säkert ingen som märker, dessutom tjänar jag pengar på det så då är det okej".

Om det inte syns så finns det inte - gift i produkter där det inte hör hemma. Om inte den drabbade kunden är någon som syns (barn, det handlade om Hello Kitty- och Cars-skor, eller till mödrar med nyfödda) så finns inte heller offret. Än värre, om inte samvetet syns omkring mig (ett skrupelfritt samhälle där pengar i sig har ett egenvärde - ju mer man har desto bättre) så finns det inte heller och då behöver jag inte vara blödig och skapa mig onödiga hinder genom att fundera på konsekvenser.

Hur skall det gå för oss när det visar sig att det är just det som inte syns som verkligen finns och som kan komma att avgöra vårt öde?