Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Den spirande Skolvåren är här

skolaPosted by Jonaz Björk Wed, June 19, 2013 21:32:46

Nu är inte sömnen långt borta. Inte Skolvårens första nätverksträff i Varberg heller. I dagarna två har folk från hela landet umgåtts och diskuterat skolan idag och i framtiden. Såväl skolfolk som föräldrar som näringsidkare som politiker har alla med respekt lyssnat till varandras erfarenheter, frustrationer och framförallt tankar om möjligheter och lösningar. Engagemanget har varit grundmurat - många deltog utan något ekonomiskt stöd, det vill säga det var semesterkassan i syltburken som tunnades ut.

Alla möten präglades av respekt, detta trots våra olikheter. Högt i tak kanske är en floskel, men det är ändå en korrekt beskrivning. Kanske var det uttryck för trevande i ett helt nytt sammanhang varför vi lite försiktigt behövde lära känna varandra. Kanske var det uttryck för en sorts smekmånad, vi deltog ju alla i Skolvåren utifrån vår frustration över dagens skola och i denna frustration kunde vi förenas. Frustrationen skapade ett påförhand givet "vi" - "vi" som vill och skall göra skillnad!

Med jämna rum varvades diskussionerna med mer eller mindre provokativa betraktelser av skola och utbildning som fick ny fart på de fortsatta samtalen. Det var energi som gav energi som gav energi.

Och nu efter två dagar, när detta viktiga möte avslutats, kommer tröttheten. Knappast smygande utan snarare som en bulldozer. Tröttheten är mental, vilket är den bästa tröttheten eftersom den skvallrar om de nya neurala kopplingar som uppstått. Det som behövs nu är en god natts sömn med vila för hjärnan att sortera och bearbeta all ny information och alla nya tankar.

Jag är tacksam över att få ha varit med på denna första träff och hoppas kunna bidra till nätverkets framtida utveckling.