Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Kolla källan, för 17!

entreprenörskapPosted by Jonaz Björk Sun, March 24, 2013 20:03:57

Läste nyligen en vän som i en diskussionstråd på Facebook uppgivet frågade sig vart det källkritiska tänkandet tagit vägen apropå många av galenskaper som idag tycks sprida sig på nätet och som folk tror på som sanna. Foliehattarna bygger universum med utvalda detaljer och Svenssonparanoikerna hänger glatt på.

Själv är jag kanske en ytterlighet på andra sidan, jag vill verkligen veta varifrån en uppgift kommer, vem som dragit en slutsats eller vilka undantag som finns till en sanning. Dyker det upp en bild eller film som folk (och kanske även jag) häpnar åt så vill jag veta mer om dess bakgrund och sanningshalt innan jag själv sprider vidare.

Ett exempel är den här blå draken som sägs existera. Det krävs inte mycket googlande förrän jag kan konstatera att detta fantasieggande djur faktiskt existerar och heter violsnäcka på svenska. Det känns magiskt att detta lilla djur kan bli så stort som 8 cm och finns runt om i världen.

Ett annat exempel är de svarta lejon som folk runt om i världen värnar om. Trots att det finns flera riktigt detaljerade genomgångar av denna och ett par andra bilder på svarta lejon som tydligt visar att de är (oftast) skickliga manipulationer så envisas människor med prata om dem som om de vore sanna. Även om det vore spännande med svarta lejon så borde man väl ändå fundera på varför de så sällan nämns om de nu faktiskt finns i samband med sällsynta djur.

Ett exempel som jag råkade på idag och som folk reagerar på med att hylla piloten är den här filmen. Man kan ju fundera på hur en sådan incident kunnat inträffa utan att spridas globalt via nyhetsmedia. Och det räcker med en första titt för att börja fundera på en rad märkligheter, som att 1) varför upptäcker filmaren planet först när det när det nästan kraschar på stranden, det borde ju gjort väsen av sig sedan en tid, 2) när filmaren vänder sig om tar det en evig tid innan planet fångas av kameran och då verkar det knappt rört sig, det är fortfarande ganska rakt ovanför, 3) när planet susar iväg mellan husen dröjer det inte många sekunder innan det dyker upp igen bakom berget, nu med helt ny kurs vilket tyder på en helt makalös gir i en hastighet som borde vara hög nog för att bryta sönder härligheten, eller så borde är hastigheten vara så låg att planet helt enkelt inte klarar att hålla sig uppe. Nå, även här löser man gåtan snabbt genom att googla med det här resultatet.

Trots detta kan man i vissa trådar läsa synnerligen upprörda kommentarer över att folk påstår det hela vara ett falsarium. Som om att det är elaka människor som inte unnar världen ett mirakel. Nå, jag unnar verkligen världen mirakel. Jag önskar till och med att världen fick uppleva fler mirakel som kunde stärka individer till att själva utföra sådana handlingar. Därför väljer jag att avsluta med just ett mirakel med anknytning till detta sista exempel. Man får tycka och tänka vad man vill om internet, själv anser jag att med ett källkritiskt synsätt kan man på nätet finna mycket fantastiskt, väl värt att ta till sig och sprida vidare. Som detta, ett äkta mirakel baserat på människors kunskap och skarpsinne.