Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Lek med deg

allmäntPosted by Jonaz Björk Tue, December 11, 2012 16:30:37

Vuxna som leker, kan det verkligen vara vettigt? Svaret på frågan är otvivelaktigt JA! Inget att tjafsa om, vi mår bra av att leka. Och det senaste har jag råkat på så många spännande exempel på vuxna som leker att jag helt enkelt tar det som ett tecken på att vi blivit klokare, och därmed också vågar bejaka vår lekfullhet.

För någon vecka träffade jag gamla scoutvänner som jag senast träffade för flera decennier sedan. Nu blev vi uppemot 40 stycken personer i 40-50 spannet, som efter decennier hade återträff i form av pepparkaksbak. Och alla sätter genast igång att skapa lekfulla kreationer. Temat var att med sitt verk återge någon händelse från våra glansdagar på 80-talet. Det är så härligt att se vuxna som ger sig hän där skratt och allvar blandas till en skön mix och uppriktig spegel av vad livet egentligen är. Då var vi tonåringar och unga vuxna, idag är vi föräldrar. Då låg livet framför oss och välden skulle erövras. Idag har vi alla ryggsäckar som tyngs av de otaliga minor min trampat på, svåra sjukdomar vi fajtats mot, hem som måste underhållas, erfarenheter av en nyckfull arbetsmarknad och berg av räkningar som uppstår i slutet av varje månad. Vi är kantstötta och skrynkliga, luttrade och erfarna men vi har aldrig gett upp vår lekfullhet. Det från noll till hindra direkt, det är glädje och nyfikenhet, det är lekfullhet som stärker.

Det var två bak som fick flest marshmallows, så klart. Varför skall bara en vinna? Och det var två lekfulla och härliga aktiviteter som avbildats. Dels klassiska badkarsrallyt, där de flesta av oss någon gång har paddlat nerför Säveån och dessutom vid något tillfälle tvingats simma in till stranden i det kalla aprilvattnet. Den andra vinnaren var fruktrullningen som är en helt omöjlig aktivitet att ens erkänna som aktivitet utan ett lekfullt sinne. Och när vi lämnade lokalen på kvällen, renare än den var när vi kom, hade vi redan bokat in ett nytt datum och en ny aktivitet. Så till våren är det dags för just fruktrullningen att återuppstå. Jag ser så fram mot upplevelse av några dussin medelålders individer som i en skidbacke tävlar i frukters förmåga att tillryggalägga avstånd. Om det blir lekande lätt vet jag inte, men det blir definitivt lekfullt!