Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Se det lekfulla!

allmäntPosted by Jonaz Björk Sat, February 11, 2012 22:44:54

Plötsligt dyker världen sötaste video upp. Bra låt (cover på Depeche Mode), snyggt arrangerad (med blockflöjt, xylofon och rivjärn) och en pappa och hans barn som gör en sorts livevideo av det hela. Allt är bara charmigt och perfekt. Eller…?

Det hela är självklart för lekfullt för att inte åka på gnäll från hat-gänget. Viktigpettar går igång och påpekar att originalet är bättre (vilket väl ändå måste anses som subjektivt) som svar till dem som gillar tilltaget.

Än tråkigare är ändå gnället över att det inte är en livetagning. Ändå tror jag inte att någon påstått det. Visst, inledningsvis ser det kanske så ut, men det tar inte många sekunder innan man inser att det naturligtvis är playback. Och inget fel i det, jag tror att det är ganska vanligt i musikvideos. Hur många musikvideos där artisterna spelar på trottoarer, bergstoppar, på bilflak eller liknande är liveupptagningar? Inte ens där de sitter i studioliknande miljöer skall man ge sig den att allt är filmat samtidigt som artisten spelar exakt det man hör. Visst, sånt höll man på med på 50- och kanske 60-talet, men det måste nog anses vara ytterst ovanligt idag.

Det jag funderar på är hur de här upprörda personerna reagerar på övrigt som är filmat. Hur beter dom sig på bio? Springer runt inne i salongen och gapar och skriker om att Batman inte är på riktigt för man kan inte göra sådana grejer som han gör på riktigt. Man kan föreställa sig deras förtvivlan på Sagan om ringen-filmerna, att få fanatiska Tolkienfans att inse att hobbitar och orcher bara är fantasier och därmed lämna biografen i besvikelse. Eller att inte heller Milleniumfilmerna är på riktigt, även om det varken innehåller superkrafter eller sagoväsen. Frågan är vad som blir kvar. Bonde söker fru? Melodifestivalen?

Det är tragiskt hur vissa väljer att leva sina liv, helt utan magi och glädje och fantasi. För det är ett val vi gör, tro inget annat.