Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Bokbunden

skolaPosted by Jonaz Björk Wed, September 14, 2011 21:42:40

Läget förvärras i Grekland. Och häromdagen var det ett nyhetsinslag på TV där grekiska pedagoger och elever intervjuades. Besparingar och neddragningar har lett till att skolor sparkat igång efter sommaren – utan böcker!

Både pedagoger och elever upprördes i inslaget var i det närmaste helt uppgivna – hur skall man bedriva undervisning utan böcker? Det går ju inte. Eller…?

Det pratas mycket om hur eländig den svenska skolan är, samtidigt är jag helt övertygad om att i princip alla svenska pedagoger utan problem skulle fixa sin undervisning även om varenda lärobok plötsligt skulle försvinna från vår dimension. De svenska pedagogerna vet att kunskap och lärande inte är bundna till läroböcker eller andra framtagna läromedel. Istället finns lärandet och kunskapen i den omgivande världen, och om text- och räkneböckerna saknas så är det bara att ta tag i livets bok istället.

Jag hoppas att de grekiska kollegorna snabbt tar sig ur villfarelsen att läroböcker är allt och istället tar sig an verkligheten. Om det går här uppe i norr, där klimatet plågar oss större delen av året så borde det vara en baggis i ett land vid Medelhavet.