Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Arbetsdelning

allmäntPosted by Jonaz Björk Tue, June 22, 2010 09:49:33

Varför är gycklare i så stor utsträckning män? Eller borde frågan snarare vara varför män i så stor utsträckning är gycklare? Läste en konsertrecension i GP häromdagen om The Sounds spelning på Metaltown. Recensenten avslutar med:
Kaxigast är när Maja Ivarsson beställer in en plywood-skiva för att täcka ett galler i scengolvet. ”Ingen har tydligen räknat med någon ska uppträda i sådana här”, säger hon och flashar sina stilettklackar. Det säger en del om könsfördelningen på scenen under de fyra dagarna på piren.

Ja, var är kvinnorna? Nu är detta en fråga som man kan ställa generellt, med nyfikenhet och utan anklagan, och i synnerhet i underhållningsbranschen. Visst finns det massor av kvinnliga musiker, skådespelare, komiker, programledare etc, men som jag uppfattar det är de ändå klart färre än männen.

Däremot är kvinnorna i majoritet i hela sektorer som exempelvis utbildning, vård och omsorg – sektorer som utgör samhällets själva stödstruktur utan vilket allt vi ser och tar för givet skulle falla. De utgör samhällets ryggrad och arbetar med framtiden (det är de som uppfostrar, rustar och utbildar de generationer som en dag skall ta över), nutiden (det är de som bokstavligen håller den aktiva arbets-, och därmed köpkraften, vid liv) och dåtiden (det är de som ger de falnande generationer som skapat och byggt det vi idag tar för givet ett värdigt avslut på livet).

Den enda vettiga slutsats man kan dra av detta är alltså att eftersom kvinnorna tilldelats den tuffa uppgiften att hålla samhället vid liv och garantera dess fortlevnad så behöver de också någon form av belöning, och vad kan väl då vara bättre än underhållning i alla dess former att koppla av till? Eftersom vi män inte riktigt lyckats slå oss in i de samhällsbärande sektorerna får vi helt enkelt ta skeden i vacker hand och göra vårt bästa för att stötta kvinnorna, och det gör vi då alltså genom att underhålla dem.

Visst finns det män som förirrat sig in i exempelvis förskolan, men det är så underligt att det krävs myndighetspapper som visar att dessa faktiskt kan få det förtroendet. Samtidigt finns det kvinnor som ställer sig på scen, men de lyckas sällan bli helt övertygande besatta av eld, rök, yttre rymden fantasier, fejkblod, militära attribut eller medeltida rustningar. Undantagen behövs alltså för att de bekräftar regeln.

Det enda som är lite märkligt i sammanhanget är hur det ekonomiska systemet belönar de olika insatserna när den som arbetar samhällets fortlevnad ofta har låg status och kanske tjänar en bråkdel av det som den dyrkade och beundrade underhållaren får i arvode. Fast det kanske inte är så konstig, de är ju formulerade av män. Så kan det alltså gå när man låter gycklarna formulera de ekonomiska spelreglerna.