Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Förändring

allmäntPosted by Jonaz Björk Sun, August 07, 2011 11:40:23

Tänk vad lätt det är att tänka att allt är för evigt, att vi alltid till slut nått toppen och är klara! Samtidigt är det självklart att titta i backspegeln och konstatera att utveckling varit nödvändig fram till vårt nu, där allt är som det skall vara. Någon framtid tycks däremot inte alltid finnas, utan snarare gäller där en sorts kontinuitet där vi från och med idag kommer att upprepa vårt nu, möjligen med marginella justeringar.

Men inget är stilla. Även när jag ligger helt stilla så rör sig mitt hjärta som pressar runt blodet i min kropp. Celler arbetar i en ständig förändringsprocess som formar om min kropp. Osynligt för mitt öga är alla de partiklar som passerar genom min kropp i varje sekund. I större perspektiv så rör sig den planet jag ligger på. Den roterar både runt sin egen axel och sin sol. Solsystemet rör sig i galaxen som i sin tur är på färd genom universum. Rörelse är normaltillstånd. Rörelsen är så självklar att icke-rörelse snarast är negativ rörelse än ingen alls. I en värld där vi driver vår omgivning framåt och den i sin tur driver oss framåt kommer den som väljer att stå still snarast röra sig bakåt, bli akterseglad och förloras i dåtidens suddiga dunkel.

Förändringar sker i stort och i smått, ibland ytterst subtilt och nästa osynligt, ibland brutalt påtagligt. Vissa förändringar överraskar, andra är väntade. Men vi kan aldrig veta exakt konsekvenserna av dessa förändringar, universum är inte skapt som ett fulländat mekaniskt urverk och på längre sikt kan även den allra minsta och mest obetydliga avvikelse får helt avgörande konsekvenser.

Idag ser vi hur en förutspådd förändring kommer allt närmre utan att veta dessa konsekvenser. Förändringen handlar om maktbalans mellan stater, mellan kulturer och mellan det som varit och det som skall bli. Efter USA’s svårigheter att få ordning på sin ekonomi och den politiska oviljan att ta ansvar då extremegoister blockerar allt som på något sätt kan gynna ett flertal har dörren till en ny tid öppnats på glänt.

Kina fördömer politiska bråk i USA (TT, Uppdaterad 2011-08-06 08:58)

Kina fördömde på lördagen "de kortsiktiga" politiska bråken i USA om landets problem med dess skulder. I en kommentar som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina sades det att världsekonomin behöver en ny, global och stabil reservvaluta.

"Internationell övervakning av USA-dollarn borde instiftas och en ny, stabil och säker reservvaluta borde vara en möjlighet för att undvika en katastrof som orsakas av ett enda land" uppgav Nya Kina.

"Kina, som är den största långivaren till världens enda supermakt, har all rätt att nu kräva att USA tar ansvar för landets strukturella låneproblem och säkerställer säkerheten för de kinesiska dollartillgångarna" skrev Nya Kina.

Genom modern historia har vi i väst sätt stora delar av övriga världen i skuld till oss, och den som har en fodran har makt över den skuldsatte. Istället för att se mekanismerna i detta har förklarat detta som sakernas naturliga tillstånd utifrån en bisarr självbild. Och om det är ens öde att vara utvald kan man själv sätta sig i skuld till andra utan att själv till slut hamna i underläge. Eller?

Kanske är vi nu till slut på väg in i en asiatisk, eller helt enkelt en kinesisk, tidsepok. Det blir spännande. Hur rustar vi våra unga för detta? Hur många av dem kommer att flytta till den del av världen där det händer?