Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Trög verklig förändring

allmäntPosted by Jonaz Björk Sun, July 31, 2011 22:08:42

- Vi gjorde revolt mot en diktator och ett diktatoriskt system, men vi upptäckte att när diktatorn försvann fanns systemet fortfarande kvar.

Orden tillhör Missaoui Houria från den tunisika staden Sidi Bouzid och jag läste dem i ett reportage om Tunisien i dagens GP (2011-07-31). Det Missaoui konstaterar är tyvärr inte så ovanligt, och just idag är de särskilt aktuella. Jag tänker då på kampen om ekonomin i USA. Obama gick på val med löftet om förändring och det amerikanska folket gav honom mandatet att förändra. Men det räcker inte att byta ut mannen i toppen, inte heller att byta ut hela staben i Vita Huset – det är fortfarande alldeles för lite som byts ut. Strukturer finns kvar och i dessa många mäktiga män, mäktiga män som i första hand ser till sina egna och den egna gruppens intressen istället för folkets/nationens intressen. Eller kanske globala intressen…

Det är till ganska stor detta som de heroiska The Yes Men lyfter fram i sin andra film, The Yes Men Fix The World (från 2009). Vi kan byta ut och trixa med översta toppen på isberget hur mycket vi vill, isberget i sig finns ändå kvar. Å andra sidan kan vi också inse att det verkliga isberget, det som inte syns eller hörs men som finns under ytan och håller resten flytande, det är alla vi andra. Och som Yes Men säger i slutet av filmen, om en liten klicka kan åstadkomma så mycket kass i världen tänk då vad mycket gott alla vi andra kan åstadkomma om vi verkligen vill. Revolter måste med andra ord vara mer omfattande än störtade diktatorer eller utbytta presidenter, de verkliga revolterna sker i våra huvuden när vi väljer att själva agera i stort eller smått för att förbättra världen.