Livet, skolan och allting...

Livet, skolan och allting...

Om bloggen

Här samlar jag mina tankar, reflektioner och idéer kring saker som jag funderar över.

Jag skriver, alltså tänker jag!?

allmäntPosted by Jonaz Björk Thu, June 10, 2010 20:49:57

Att skriva är ett sätt att få syn på sina egna tankar. Och om man får syn på de egna tankarna kommer man också snart få syn på var tankar och resonemang kommer till korta. Var det inte Nalle Puh som sa att en bra idé inte alla gånger är så bra när den väl lämnar huvudet? Genom att skriva är det så mycket lättare att få syn på dessa skevheter.

Men självklart fungerar också samtalet utmärkt för att avslöja resonemang som inte håller eller upptäcka helt nya spännande tankar. Med rätt samtalspartner anser jag att samtalet är vida överlägset skrivandet eftersom ett papper och en penna är långt ifrån lika dynamisk och utmanande som en samtalskompis.

Ändå kan just skrivandet i vissa fall vara det enda rätt. Som när ämnet kan upplevas som lite känsligt eller hemligt, eller för att sätta de där första orden på en känsla, vilka man sedan kan prata med en medmänniska om.

Att hänga ut sina tankar på nätet så här är ett sorts mellanting. Jag skriver och formulerar tankar och idéer utan feedback från någon annan. Å andra sidan, efter att texterna blivit publicerade är de tillgängliga för alla och kan granskas och kommenteras vilket i sin tur kan leda till att de utvecklas, omvärderas eller helt enkelt faller.

Vi får väl se hur det kommer att fungera.